Karkun evankelinen opisto – aina itsenäisyyden alusta asti

 

Suomen vanhin evankelinen kansanopisto Karkussa juhlii tänä viikonloppuna sadatta toimintavuottaan. Opiston rehtori Marja Koskenniemi odottaa innolla opiston tulevaisuutta.

Suomessa toimii tällä hetkellä 87 kansanopistoa, jotka tarjoavat monipuolisia opiskelumahdollisuuksia eri ikäisille ja erilaisista taustoista tuleville opiskelijoille. Evankeliumiyhdistyksen Karkun evankelinen opisto on yksi niistä ja edustaa koko Suomen mittakaavassa opistojen vanhinta polvea.

– Karkun evankelinen opisto on perustettu heti Suomen itsenäistymistä seuranneena vuonna. Ihailen tuon ajan ihmisten rohkeutta, sillä samana vuonna Suomessa koettiin myös sisällissota. Olen myös iloinen, että juuri me nykyiset opiston ystävät pääsemme järjestämään opiston satavuotisjuhlat, rehtori Marja Koskenniemi kertoo.

Viime vuonna Karkun evankelinen opisto julkaisi ”Meidän opisto” -juhlakirjan, joka käy läpi opiston satavuotista historiaa. Aiheen tiimoilta nähtiinviime keväänä näytelmä, jossa kuvattiin sähkön saamista opistolle, ja satavuotisjuhlissa on luvassa lisää draamaa.  Rehtori Koskenniemi nostaa opiston historiasta erityisesti esille joulun 1959 tapahtumat.

– Silloin elettiin dramaattisia vaiheita. Opistolla oltiin juuri remontoitu paljon ja rakennettu uutta, kun hitsauskipinä sytytti liekin, joka levisi ja poltti suurimman osan päärakennuksestamaan tasalle. Siitäkään huolimatta opiston ystävät eivät lannistuneet, vaan ryhtyivät heti jälleenrakennustyöhön. Samalla tavoin on selvitty myös monista muistakin vaikeista ajoista.

Karkun evankelisella opistolla toimivat tällä hetkellä lukio, maahanmuuttajalinja, eräopaslinja, raamattukurssit sekä monet leirit.

– Tulevaisuuteen katsoessa lukio ja eräopaslinja sekä leirit tulevat säilyttämään edelleen vahvan paikkansa. Raamattukoulutustyö on parhaillaan varsinaisessa nousussa, sillä tällä hetkellä raamattukurssilla opiskelee 26 opiskelijaa. Maahanmuuttajatyön tulevaisuutta ohjaavat sitten ennen kaikkea maailmanpoliittiset linjaukset.

– Valtakunnallisen koulutuspolitiikan siirtyminen kohti yhä isompia yksikköjä on tätä päivää, mutta uskon, että edelleen pienemmille yksikoille, joissa jokainen opiskelija pystytään kohtaamaan yksilönä, on tilausta. Ja tähänkin liittyen majoitustiloja opiston täytyy päästä pian päivittämään, Koskenniemi jatkaa.

Karkun opistolla vietetään 2. – 4.11 pyhäinpäiväviikonvaihteessa juhlakurssia teemalla: ”Meillä on lunastus”.  Perjantaina juhlivat nuoret ja nuorenmieliset yhdessä Park 7 -yhtyeen kanssa. Lauantai aloitetaan pyhäinpäivän messulla ja myöhemmin kuullaan opiston historiasta ja nykyisyydestä. Varsinainen satavuotisjuhla alkaa sunnuntain messun jälkeen kello 13:30.

– Toivotamme täällä opistolla viikonvaihteen juhliin tervetulleiksi kaikki, joille opisto on joskus ollut elämässä tärkeä ja myös jokaisen, jolle se vielä ei ole ollut tärkeä. Nyt on hyvä hetki tulla juhlimaan ja tutustumaan opistoon, Marja Koskenniemi kutsuu mukaan.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: