Keskustelu pakkopalautuksista kiihtyy

 

Sanansaattajan edellisessä numerossa haastateltavana ollut iranilainen Sardar palautettiin pian lehtijutun teon jälkeen kotimaahansa. Hänet pidätettiin heti Teheranin lentokentällä eikä kukaan tällä hetkellä tiedä, missä hän on. Tapaus herätti paljon keskustelua netissä ja kristillisissä lehdissä. Myös Helsingin Sanomat ja Iltalehti heräsivät uutisoimaan tapausta.

Erilaisilla foorumeilla on nyt pohdittu Maahanmuuttoviraston (Migri) linjaa ja pätevyyttä arvioida islaminuskoisten maiden turvallisuutta kristityille. Viraston mukaan esimerkiksi Iran on turvallinen paikka ”matalan linjan kristitylle”. Tapaus Sardar osoittaa, että näin ei välttämättä ole.

Islamilaisen maailman asiantuntijan, pastori Timo Keskitalon mukaan täytyy tilannetta arvioitaessa muistaa, että ongelma on valtavan laaja ja monimutkainen.

– Maailmanlaajuinen pakolaisongelma ja siihen liittyvä kysymys kristityiksi kääntyneiden turvapaikoista ovat sitä kokoluokkaa, että meillä ei ole siihen yksinkertaista ratkaisua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi nostaa kädet ylös. Meidän tulee edelleenkin etsiä ja vaatia parempia linjauksia. Tällä hetkellä kristittyjen turvapaikkapäätökset eivät Suomessa ole humaaneja eivätkä loogisia, eivät edes lainmukaisia, Keskitalo kommentoi Sanansaattajalle.

Keskitalon mukaan Migrin päätöksistä puuttuu ymmärrystä siitä, miten islamilainen yhteiskunta ja kulttuuri toimivat. Nähtävissä on myös tietynlaista ylpeyttä, joka estää käyttämästä kirkkokuntien tarjoamaa asiantuntija-apua. Tosin Keskitalo myös kiittelee Migrin valmiutta myöntää virheensä, kun sellainen selvästi voidaan osoittaa.  Näin kävi hiljattain, ja tietolähteenä käytetty virheellinen asiakirja poistettiin.

– Ehkä tässä on nähtävissä myös yleinen väheksyvä asenne kirkkoja kohtaan. Monessa tapauksessa on käynyt niin, että uskonnollinen asiantuntemus jopa vähentää kristityn todistajan lausunnon pätevyyttä, ikään kuin hän olisi puolueellinen ja ajaisi omaa etuansa, Keskitalo pohtii.

Samoilla linjoilla on turvapaikanhakijoiden oikeusasioita vuodesta 2015 hoitanut lakimies Jyrki Anttinen. Helsingin Sanomien Sardaria käsittelevässä artikkelissa 9.8. hän arvioi, että päätösprosesseja leimaa korostuneesti vahva epäluulo kristittyjä kohtaan.

– Pitkän linjan lakimiehenä olen ollut hämmentynyt siitä, kuinka paljon päätösten taso vaihtelee. Ennustettavuus etukäteen on heikko, Anttinen kritisoi artikkelissa.

Kansanedustaja, kristillisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen kristityksi kääntyneiden maahanmuuttajien vakaumuksen arvioinnista sekä palauttamisesta islamilaiseen kotimaahan. Myös kirkkokuntien johtajat antoivat 22.8. julkilausuman, jossa he puolustavat turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Lausunnossa korostetaan sitä, että lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin kirjattua ehdotonta palautuskieltoa on noudatettava.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: