Kokkolan herätyksen taustalla oli säännöllinen rukous

 

Kokkolan herätys levisi 1970-luvulla Keski-Pohjanmaalla muihinkin pitäjiin.  Vaikka herätyksen ajoista on lähes puoli vuosisataa, sen vaikutus näkyy seudulla edelleen.  

Kokkolassa ja sen lähiseudulla virisi 1970-luvun puolivälissä herätys, joka sai mukaansa erityisen monia korkeasti koulutettuja ja liike-elämässä työskenteleviä ihmisiä. Siitä leikillinen nimi ”mersuherätys”, vaikkei uskoon tulleiden omistamista autoista ja niiden merkeistä olekaan tarkkaa selkoa. Herätys täytti Kokkolan kirkon Sanan ja rukouksen illoissa. Ylistyskuorossa lauloi kymmeniä ihmisiä. Kodeissa rukoiltiin ja tutkittiin Raamattua. Kokkolan herätykselle tyypillistä oli, että se kanavoitui erityisesti kaupungin luterilaiseen seurakuntaan, vaikka osa uskoon tulleista löysi hengellisen kotinsa esimerkiksi helluntaiseurakunnasta tai baptisteista. 

Lilian Peltoniemi viettää Kokkolassa eläkepäiviään puolisonsa Jukka Peltoniemen kanssa. Hän oli opettajana Kokkolan kauppaoppilaitoksessa, kun hengellinen liikehdintä paikkakunnalla alkoi. Peltoniemi ei itse ollut uskossa, mutta muutama opettajakollega oli. Välitunneilla keskusteltiin usein hengellisistä kysymyksistä. Peltoniemi tuli uskoon vuonna 1975. Pian Peltoniemetkin olivat mukana kodeissa tapaavissa ryhmissä.  

– Kotiseurat venyivät aina hyvin pitkälle yöhön, Peltoniemi muistelee.   

Peltoniemien lapset olivat Mäntykankaan koulussa ja siellä opettajat totesivat, että jaahas, nyt on ollut taas yöseurat”, kun he näkivät aamulla lasten väsähtäneen olemuksen.  

– Merkittävää on, että lapset olivat aina kaikessa mukana 

Oliko herätyksellä mielestäsi jokin alkupiste?  

– Minun näkövinkkelistäni säännölliset rukouskokoukset olivat merkittäviä. Eri seurakunnista tultiin rukoilemaan, ja se oli hyvin intensiivistä. Rukoilimme aamuisin kello kuudelta ennen työpäivää. Mutta miten herätys alkaa? Jumala sen aloittaa. Ei voi sanoa, että se tekemällä tehtiin, Peltoniemi toteaa.  

Hänen mukaansa herätys oli hyvin kokonaisvaltainen.  

– Koko elämä liikkui sen hengellisen tosiasian ympärillä, että on Jeesus, Pyhä Henki ja Jumala.  Innostus oli valtavaa: kyselimme, mitä tällä viikolla tapahtuu. Missä kokoonnutaan? 

Lue koko juttu Sanansaattajasta  7/21.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: