Rakkaudesta toiseen ja Jeesukseen

 

Usko antoi Toni ja Katerina Mäkelän suhteeseen uudenlaiset rakennusaineet. Jumalan tahdon ymmärtäminen toi aluksi paljon kipua ja ristiriitoja, mutta johti sitten askeleet uudelle polulle.

Katerina ja Toni Mäkelän parisuhde alkoi monelle nuorelle aikuiselle tyypillisellä tavalla. Katerina lähti kavereidensa kanssa viettämään Seinäjoella iltaa baariin, jossa Toni oli töissä. Siellä he vaihtoivat ensimmäisiä katseita ja alkoivat myöhemmin deittipalvelu Tinderin kautta jutella enemmän. Seurusteleva pari lähti Tampereelle opiskelemaan ja muutti siellä yhteiseen asuntoon.

– Yhteen muuttaminen oli meille rahakysymys ja käytännöllinen ratkaisu. Ajattelimme, että kun kerran seurustellaan ja asutaan samalla paikkakunnalla, niin miksi ei asuttaisi saman katon alla, Toni ja Katerina kertovat viiden vuoden takaisista ajatuksistaan.

Nyt Toni ja Katerina katsovat elämäänsä eri näkökulmasta. Pari on naimisissa, ja heillä on kaksivuotias pieni poika; tähän on kuitenkin tultu pitkä matka. Heidän yhteinen elämänsä muuttui ratkaisevasti, kun railakas opiskelijaelämä ei tarjonnut enää vastauksia.

– Olimme seurustelleet jo jonkin aikaa, kun minulle tuli elämässä kriisi, Toni kertoo.

– Kerran täysin pieleen menneiden opiskelijabileiden jälkeen rukoilin: ”Jeesus, jos olet oikeasti olemassa, näytä se minulle niin, että tajuan.”

Kriisin myötä Toni alkoi kuunnella kristillisiä opetuksia netistä. Hän ei kertonut siitä aluksi kenellekään, ei edes Katerinalle.

– Minua hävetti, että kuuntelin niitä. Kerran bussissa kännykästäni irtosivat kuulokkeet, puhelin tippui lattialle ja kännykän kaiuttimista alkoi kuulua opetusta kristinuskosta. Kaikki ympärillä kuulivat ja minua nolotti niin paljon, että sammutin koko kännykän, Toni muistelee tapausta huvittuneena. 

Toni vakuuttui lopulta kristinuskon totuudesta, ja hän sai kohdata Jeesuksen voiman ja rakkauden omassa elämässään. 

– Koin, että Jeesus on todellisesti voittanut pahan vallan, synnin ja kuoleman. 

Uskosta osaton kumppani

Samaan aikaan, kun Toni teki elämässään tilaa Jeesukselle, Katerinan katse oli kiinnittynyt muualle. Katerina on alun perin kotoisin Ukrainasta, jossa enteiden lukeminen ja ennustaminen on  hyvin yleistä. Myös Katerina perehtyi ennustamiseen.

– Uskoin siihen lujasti. Kun sain tietää asioita etukäteen, se antoi minulle varmuutta. Elämäni ei ollut mennyt sillä tavalla kuin halusin, ja siksi minulla oli tarve kontrolloida elämääni ennustamisen avulla, Katerina kertoo.

Lopulta Tonissa tapahtunut muutos herätti myös Katerinan huomion.

– Toni ei halunnut lähteä enää ulos juhlimaan kavereiden kanssa, vaan hän alkoi viettää paljon enemmän aikaa kotona. Hän alkoi lukea Raamattua, puhua uskosta ja haastaa näkemyksiäni.

Tonin uskoontulon myötä parisuhde ajautui kriisiin. 

– Se oli tosi vaikeaa aikaa. Minusta kuulosti käsittämättömältä, että Toni uskoi tosissaan Jeesuksen kuolleen ristillä meidän syntiemme puolesta. Kun Toni alkoi elää uskonsa mukaan, tuntui pelottavalta, miten toinen ihminen voi muuttua niin paljon, Katerina muistelee.

Mäkelät kertovat tapauksesta, jonka jälkeen Katerina oli jo valmis päättämään suhteen Tonin kanssa. 

– Meille tuli Jehovan todistajia ovelle. Pyysin heitä tulemaan sisään kahville ja aloin kertoa Jeesuksesta, Toni selittää.

– Ajattelin, että nyt Toni on tullut hulluksi, Katerina puuskahtaa.

– En ollut sitä ennen kuullut Tonin puhuvan Jeesuksesta sillä tavalla. Järkeni sanoi, että meidän on parempi erota. En enää nähnyt meillä yhteistä tulevaisuutta, koska meillä oli niin erilainen ajatusmaailma. 

Suhde ei kuitenkaan päättynyt eroon, vaan Tonissa tapahtunut muutos sai lopulta myös Katerinan kiinnostumaan kristinuskosta. Vanhasta elämästä luopuminen ei ollut silti helppoa.

– Minua pelotti päästää irti entisestä uskostani. Tonin usko kuulosti epäloogiselta: miksi antaisin elämäni kontrollin jollekin toiselle? 

Katerina alkoi lukea hengellistä kirjallisuutta. Sen myötä hänelle tuli selväksi, ettei voi uskoa sekä kristinuskoon että harjoittaa ennustamista. Hänen oli tehtävä valinta.

  Aloin saada pahoja fyysisiä kipuja ja rajuja pelkotiloja. Lääkäritkään eivät osanneet auttaa minua. Lopulta hain turvaa Jeesuksesta, sillä halusin eroon jatkuvasta pelosta. Minun puolestani rukoiltiin ja sain vastaanottaa  Jeesuksen, Katerina kertoo helpottuneena.

Mäkelät kokevat, että Katerinan uskoontulo oli heidän parisuhteensa jatkumisen kannalta ainoa vaihtoehto.

– Jos en olisi tullut uskoon, olisimme varmasti jossain vaiheessa eronneet. Oman lapsen myötä huomaan, että varsinkin lapsen kasvattaminen olisi ollut todella vaikeaa, Katerina pohtii. 

– Jos toinen on tosissaan uskon kanssa ja toista ei kiinnosta yhtään, lähtökohdat ovat silloin niin erilaiset, että niiden yhdistäminen on hyvin haastavaa, Toni miettii. 

Rakennusaineet Jumalalta

Uskoontulon myötä Tonin ja Katerinan käsitys parisuhteesta ja siihen sitoutumisesta muuttui.

– Aiemmin ajattelin, että olen tämän ihmisen kanssa, koska hän on hyvä tyyppi. Mutta jos löytyykin joku parempi, voin lähteä suhteesta. Kun tulin uskoon, ei eroaminen ollutkaan enää vaihtoehto. Halusin sitoutua siihen suhteeseen, jossa olen, Katerina kertoo.

Toni ja Katerina joutuivat myös uudelleen arvioimaan sitä, mitä he aikaisemmin ajattelivat seurusteluun kuuluvan. Erityisen vaikea ja kipeä oli kysymys siitä, mikä on Jumalan tarkoittama paikka ja aika seksille.

– Ajatus seksistä alkoi tuntua pahalta. Kun Katerina tuli uskoon, sovimme, että seuraavan kerran sitten avioliitossa. Se ei ollut kuitenkaan helppoa. Oli tosi vaikeaa asua yhdessä ja yhtäkkiä muuttaa tapa, jolla oli tottunut toisen kanssa olemaan, Toni muistelee vakavana.  

– Riitelimme silloin paljon enemmän, sillä tilanne alkoi turhauttaa, Katerina jatkaa. 

– Avioliittoon asti odottaminen oli vaikeampaa silloin, kun ajattelin, että niin on pakko tehdä, koska se on oikein. Kun motivaatio nousi siitä, että Jeesus rakastaa minua, se oli helpompaa, Toni pohtii.

Tonin ja Katerinan parisuhteeseen tuli myös kaksi uutta rakennusainetta: totuuden kertominen ja anteeksi antaminen.

– Aiemmin seurustellessa yritimme päästä ongelmista eroon sillä, että niistä ei puhuta. Myöhemmin ymmärsin, että niistä on puhuttava, että meidän suhteemme pääsee eteenpäin, Katerina tähdentää.

– Se tuntuu haavan puhdistamiselta. Se kirveltää, mutta haava ei parane, jos sitä ei tee, Toni kuvailee.

Vaikka Katerina ja Toni saivat uskoontulonsa myötä suhteeseensa uusia rakennusaineita, se ei kuitenkaan ratkaissut kaikkia ongelmia.

– Oli valtava pettymys, kun kaikki ei mennytkään paremmin. Ajattelin, että usko tekee minusta automaattisesti paremman ihmisen ja sitä kautta parisuhdekin onnistuu. Sen sijaan jouduinkin avaamaan omia haavoja ja kertomaan toiselle totuuden, Katerina muistelee.

Tonilla ja Katerinalla oli kummallakin takanaan aikaisempia seurustelusuhteita, jotka toivat mukanaan myös oman painolastinsa.

– Historian saa kyllä anteeksi, mutta ei se silti katoa mihinkään, Toni huokaa.

– Kun on tullut rikotuksi, ehjäksi rakentuminen ei olekaan enää helppoa, vaan se vaati tosi paljon työtä. Jumala on auttanut siinä, että olen pystynyt antamaan anteeksi vanhoja asioita. Ilman sitä en olisi päässyt eteenpäin, Katerina miettii. 

Katerina kokee, että vaikeudet ovat loppujen lopuksi auttaneet häntä luottamaan Jumalaan ja olemaan rehellinen toiselle. 

– Kun asiat ovat vaikeita, ei auta muu kuin turvata Jumalaan.

– Eihän elämä mene ongelmitta kristityilläkään, mutta silti en tiedä, onko mitään parempaa pohjaa rakentaa parisuhdetta kuin avioliitto, Toni Mäkelä sanoo.

Jumalan tarkoittama liitto

Pian ajatus avioitumisesta alkoi tuntua Katerinasta ja Tonista luonnolliselta seuraavalta askeleelta.

– Yhdessä kuljetun matkan jälkeen naimisiin meneminen tuntui itsestäänselvyydeltä, Toni kertoo.

– Kun on käyty yhdessä läpi vaikeita henkilökohtaisia asioita, eikä toinen ole jättänyt, niin avioituminen tuntui luonnolliselta tavalta jatkaa meidän parisuhdettamme, Katerina pohtii. 

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että matka avoliitosta avioliittoon ei ollut yksinkertainen. 

– Kun oli elänyt avoliitossa, niin sen jälkeen oli vaikea siirtyä tekemään oikein ja varsinkin pysyä siinä, Katerina kertoo. 

– Samaan aikaan vanha elämäntyyli veti puoleensa, mutta se ei ollut enää itselle vaihtoehto, Toni miettii. 

Elämäntapojen ja arvojen muuttumisen myötä ajatus avoliitosta vaihtui ymmärrykseen avioliiton tärkeydestä. Toni kertoo ajatelleensa, että haluaa joskus naimisiin ja perustaa perheen. Kuitenkin vasta usko avasi silmät sen merkitykselle. 

– Jos elää ja asuu yhdessä toisen kanssa, avioliitto tuo siihen turvan. Jumala on asettanut sen ihmisen parhaaksi, eikä se totuus muutu ihmisen mielipiteen mukana, Toni pohtii.

Katerina kertoo, ettei avioliitto ollut ennen edes hänen listallaan. 

– Sitoutumisella ei ollut minulle suurta merkitystä. Kaverit sanoivatkin, että luulivat minun olevan viimeinen, joka meistä menee naimisiin, Katerina naurahtaa.

Yhdessä kasvamista avioliitossa

Helmikuussa 2016 Toni ja Katerina sanoivat toisilleen Jumalan edessä ”tahdon”. Avioliitto tarkoittaa heille nykyään sitä, että he haluavat olla toistensa kanssa elämänsä loppuun asti ja sitoutua siihen lupaukseen, jonka ovat tehneet.

– Eihän elämä mene ongelmitta kristityilläkään, mutta silti en tiedä, onko mitään parempaa pohjaa rakentaa parisuhdetta kuin avioliitto, Toni painottaa. 

Katerina ja Toni katsovat toisiaan hymyillen. Avioliitto on tuonut heille turvallisen perustan rakentaa parisuhdetta ja kasvattaa lasta. He eivät silti väitä, että olisivat ihmisinä muuttuneet paremmaksi ja elämä sen myötä helpommaksi.

– Elämäntapojen muuttaminen on ollut pitkä prosessi eikä se ole vieläkään valmis, Toni sanoo.

– Parisuhde tuntuu jopa vaikeammalta, koska olemme sitoutuneet siihen loppuun asti. En voi enää vain lähteä ja aloittaa jonkun toisen kanssa alusta, jos tämä ei tunnukaan hyvältä, Katerina sanoo. 

Pari kertoo, että kaikista haasteista huolimatta avioliitossa eläminen on ollut palkitsevaa. 

– Olen saanut kasvattaa lastani sen henkilön kanssa, jota rakastan. Minun ei ole tarvinnut olla yksin. Vielä ihanampaa on se, että saan rukoilla yhdessä Tonin kanssa Jeesukselta apua, Katerina sanoo.

– Olemme saaneet kasvaa ihmisinä ja selvitä kaikista vaikeista asioista yhdessä, Toni lisää ja katsoo hymyillen vaimoaan.

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 17/19.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: