Sanansaattajan kysely: Piispat eutanasiaa vastaan

 

Eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta eutanasian laillistamiseksi tällä viikolla. Yli puolet kansanedustajista kannattaa sallivaa eutanasialakia. Lääkärien suuri enemmistö sen sijaan vastustaa sitä. Samoin piispat.

Viime vaalien vaalikonevastauksissa 59,5 prosenttia kansanedustajista ilmoitti kannattavansa eutanasiaa. Sen sijaan lääkäriliiton tammikuussa tekemässä kyselyssä vain joka kuudes kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä oleva lääkäri kertoi kannattavansa sitä.
Sanansaattaja kysyi asiaa viideltä piispalta. Piispojen vastaukset ovat selkeän kielteiset. Esimerkiksi Oulun piispa Samuel Salmi ei hyväksy eutanasiaa ”missään muodossa”.
– Elämä on Jumalan lahja. Hänellä on yksin oikeus ottaa se pois. Eutanasian ”teologia” kuuluu kategoriaan ”Onko Jumala todella sanonut?” Se on puuttumista Jumalan maailman perustekijöihin epäilemällä Luojan kaikkivaltiutta ja viisautta.

”Ei ratkaisu kärsimykseen”

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo katsoo, että eutanasia nostaa pintaan ”syvempiä kysymyksiä kuin pelkän tuskien lopettamisen”.
– Kaiken takana on uskon kysymyksiä elämästä Jumalan lahjana sekä ihmisen vastuusta.
– Eutanasiaa ei voida pitää hoitokeinona, jolla kärsimystä vähennetään. Se johtaa elämän arvon suhteellistamiseen, vääristää lääkärin roolia elämän varjelijasta kuoleman asiamieheksi sekä voi saattaa potilaan kokemaan velvollisuudekseen väistyä pois vaivaamasta, Repo sanoo.
Piispojen mukaan kirkko asettuu tukemaan hyvää saattohoitoa ja kivunlievitystä.
– Kukapa meistä ei haluaisi välttyä kivulta ja lähteä tästä elämästä rauhallisesti. Eutanasia ei ole kuitenkaan ratkaisu pelkoihimme. Saattohoidon ja kipujen poistamisen suhteen on edelleen paljon tehtävissä. Elämää keinotekoisesti ylläpitäviä hoitoja ei pidä jatkaa, linjaa Lapuan piispa Simo Peura.
– On tärkeää, että luterilainen kirkko ja kirkot yhdessä ilmaisevat torjuvan kantansa eutanasiaan, kun asiasta ryhdytään keskustelemaan eduskunnassa. Viestimme on: eutanasialle on vaihtoehto.

”Kuolemiselle annettava tilaa ja aikaa”

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen korostaa, että rajan vetäminen arvokkaan ja arvottoman elämän välille on mahdotonta.
– Elämän pyhyyteen ja ainutkertaisuuteen kuuluu sen kunnioittaminen, että jokainen ihminen tulee väistämättä elämänsä loppuun. Siksi kuolemiselle on annettava tilaa ja aikaa.
Espoon piispa Tapio Luoma on samoilla linjoilla. Samuel Salmen tapaan hän huomauttaa, ettei eutanasialle ei ole minkäänlaisia teologisia perusteita.
– Jos eutanasia laillistettaisiin maassamme, kirkko puhuisi – ja minä puhuisin – edelleen sen puolesta, että eutanasialle tulee löytää toinen vaihtoehto- Sellaisena asiantuntijat pitävät ennen kaikkea tasokasta saattohoitoa ja ns. palliatiivista hoitoa, Luoma sanoo.

Lue lisää tämän viikon Sanansaattajasta.

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: