Vanha testamentti sielunhoidon lähteenä

 

Erkki Jokinen on pappi, kirjailija ja innokas luontokuvaaja. Hän on jäänyt pois papinviran hoidosta ja keskittyy täyspäiväisesti Raamattuun ja sen sielunhoidollisiin teemoihin.

Mitä on sielunhoito?
– Sielunhoito on kaikkea kristittyjen kohtaamista, jossa toinen kuuntelee ja toinen tulee kuulluksi. Kolmantena läsnä on Jumala, joka kuulee molempia. Suppeammin sielunhoito on siihen tehtävään kutsuttujen seurakunnan työntekijöiden ja tehtävään koulutettujen maallikoiden harjoittamaa sitoutunutta jakamista ja kuuntelemista. Sielunhoito erottuu muusta terapiasta siinä, että sen ydin on evankeliumin vapauttava sanoma anteeksiantamuksesta ja sovinnosta.

Miten sielunhoitotilanteessa tulisi toimia?
– Sielunhoidon ytimessä on ihmisen tunteiden ja kriisin aito kuuntelu ilman, että niiden ilmaisua yritetään ojentaa tai parannella. Kannattaa olla erittäin varovainen neuvojen antamisessa ja ratkaisuehdotusten tekemisessä. Niitä voidaan olla yhdessä löytämässä, mutta sielunhoito on ensisijaisesti alusta, josta ihminen voi löytää eteenpäin menemisen mahdollisuuksia. Joskus sielunhoito merkitsee myös toisen tilanteen haastamista niin, että tämä voi itse huomata, millaiseen tilanteeseen on joutunut.

Millaista sielunhoitoa Raamatusta löytyy?
– Viime aikoina minua on kiinnostanut Vanhan testamentin sielunhoidollinen viisaus ja erityisesti Valitusvirret, Jeremian ja Jobin kirja sekä Psalmien kirja. Valitusvirret ja Jeremian kirja ovat yhteisen traumaattisen kokemuksen ja surun ilmaisua. Jobin kirja on puolestaan yksilön hajoamisen ja toivon itujen löytämisen kirja. Psalmien kirjan kyynelpsalmien keskiössä ovat sekä yksilön että yhteisön syvä itku ja valitus Herran puoleen. Läntisessä maailmassa vierastetaan ajatusta, että voisimme protestoida tuskaamme Jumalan edessä, mutta juuri siinä on toivon ja parantumisen siemen. Ei Jumala opeta meille, että kaikki pitää vain vaieten kantaa. Hän kestää meidän huutomme ja on antanut meille Raamatussa sanan ilmaista tuskaa sekä yksilönä että yhteisönä.

Miten lähestyä ihmistä, joka on kärsinyt kuin Job ja epäilee Jumalaa?
– Ei pidä selittää pois epäilyksiä, vaan kuunnella ihmisen tuskaa. Ihmisen tehtävä ei ole hurskaita neuvoja antamalla ohjata toinen takaisin uskon polulle, vaan Jumalalla on kärsivällisyyttä oman henkensä kautta kutsua takaisin luottamukseen ja toivoon Jeesuksessa. Meidän tehtävämme on vain kuunnella ja siunata häntä mielessämme. Tätä Jobin ystävät eivät jaksaneet, vaan yrittivät keksiä selityksen Jobin kärsimykselle, mistä Job tuli vain vihaa täyteen. Suuri sielunhoidollinen viisaus on Jobin ja Jumalan välisessä dialogissa, jossa Jumala näyttää luomistyönsä viisauden. Lohtu löytyy siitä, että elämä on kokonaisuudessaan Jumalan käsissä, vaikka sen hetkinen tilanne olisikin aivan kaoottinen.

Sielunhoitopäivät Karkun Evankelisella opistolla 22.–24.11.
Teksti julkaistu Sanansaattajassa 22/19.

 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: