Ajattelemattomat kommentit satuttavat lapsetonta

 

Saana Ojala, 26 vuotta, työskentelee Jokioisilla nuorisotyönohjaajana ja on ostanut puolisonsa kanssa talon. Aviopari on etsinyt heidän tapaansa elää perheenä. Saanalta nimittäin puuttuu kohtu.

MRKH-syndroomasi todettiin kymmenen vuotta sitten. Millaisia ajatuksia se herättää nykyisin?
– Tilanne on tasantuunut. Nuorena mietin, että haluaako kukaan olla kanssani. Vaikka puolison löytäminen ei korjaa kaikkea, se loi itselle turvaa ja varmuutta, koska Antti hyväksyi asian niin hyvin.

Miten kerroit asiasta puolisollesi?
Nuotassa oli vuonna 2013 haastattelu, josta kerroin Facebookissa. Olimme tunteneet tuolloin vähän aikaa Antin kanssa. Hän ehti puntaroida asiaa ennen kuin aloimme seurustella ja menimme naimisiin. Tällä hetkellä ajattelemme, että näin on hyvä. Mutta huomioimme talon ostossa, että on mahdollista harjoittaa esimerkiksi sijaisperhetoimintaa, jos siltä tuntuu.

Miltä tuntuu, kun ei voi saada biologisia lapsia?
– Nuorempana en kokenut itseäni täydeksi naiseksi. Voin olla auttamassa ystävien tai tuntemattomien perheiden lasten kanssa, siihen on vapautunut aikaa, mutta mietin, että kuka käy katsomassa meitä ja huolehtii meistä vanhana.

Miten koet naiseuden?
– Jumala on minut tällaiseksi luonut ja Hän on luonut erilaisia naisia. Ei ole niin, että naisen tehtävä olisi vain synnyttää ja täyttää maa. On myös viljely ja varjelu. Meillä jokaisella on oma paikkamme erilaisina uniikkeina luomuksina.

Mitä lapsettomuudesta pitäisi tietää?
– Edelleen ihmisiltä kuulee oletuksia. Talon myyjät totesivat, että on liukumäki ja leikkimökki valmiina lapsia varten. Joskus kommentit satuttavat. Monesti kerron asiasta. Vaikka aika usein kestän kommentit, haluan puhua myös muiden lapsettomien puolesta.

Lapsettomuus on oikeasti yleistä. Nuorikin voi kärsiä siitä ja siitä voi kärsiä ensimmäisen tai kolmannenkin lapsen jälkeen. On helppoa ajatella, että lapseton on sellainen, jolla ei ole lapsia, mutta sekin on aika kapea ajatus.

Mitä ajattelet Raamatun lapsettomista naisista?
– Monesti Jumala Raamatussa jollain ihmeellisellä tavalla soi lapsen. Hengellisissä piireissä aika paljon hengellisestään lapsettomuutta. Kaikki eivät kuitenkaan saa lapsia. En usko, että se on Jumalan rangaistus. Vaikka Jumalasta saa apua ja turvaa, että kaikella tällä on joku merkitys, hengellisissäkin piireissä osataan satuttaa kommenteilla.

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 10/18.

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: