Farisealaisuuden paluu

 

Miten oppisin elämään oikein? Mistä voimaa vastustaa houkutuksia? Miten pärjäisin elämässä paremmin? Miten kasvattaisin lapseni oikein? Millainen olisi eettisesti kestävä ruokavalio? Miten toimisin muuttuvassa maailmassa Raamatun mukaisesti? Mitä vastaisin uusateistille?

Olisi hienoa, jos joku tarjoaisi selkeitä, perusteltuja vastauksia elämän suuriin ja pienempiinkin kysymyksiin. Niiden varassa voisi nousta ehjempään ja aidompaan elämään, kasvaa paremmaksi ihmiseksi ja uskovaksi.

Jeesuksen aikaan hyviä vastauksia oli tarjolla. Niitä opettivat fariseukset. He olivat elämänhallinnan ja paremman ihmisyyden asiantuntijoita. He osasivat pukea pyhien kirjoitusten viisaudet nykyihmiselle ymmärrettävään muotoon. Fariseukset halusivat myös auttaa kanssaihmisiään yksinkertaisten, kevyesti omaksuttavien ja sovellettavien sääntöjen avulla. 

Tietysti fariseuksia vastustettiin, mutta he pistivät taitavasti kampoihin näille haihattelijoille ja öykkäreille. Ajan henki suosi liikaakin moniarvoisuutta ja suhteellisti elämän perusasiat. Siksi etenkin nuoret miehet innostuivat miellyttävien f-miesten opetuksista.

Fariseuksilla on nykyisin huono maine, kiitos pitkään jatkuneen mustamaalauksen ja antisemitismin. Nuo loanheittäjät eivät kuitenkaan ole lukeneet fariseusten ja heidän seuraajiensa kirjoituksia. Kun tiede oppi tuntemaan niitä, käsitykset alkoivat muuttua.

Tiesitkö, että apostoli Paavali pysyi loppuun asti fariseuksena (Apt. 23:6)? Tai että pienoisevankeliumi (Joh. 3:16) ja vertaus Tuhlaajapojasta on kerrottu fariseuksille? Jeesus kutsui heitä ”terveiksi” ja sanoi, että Jumalan valtakunta on heidän keskellään (Luuk. 17:20–21). 

Ennen muuta Jeesus ulkoisti elämänohjeet fariseuksille: ”Tehkää siis niin kuin he sanovat” (Matt. 23:3). Toki hän myös arvosteli heitä reippaasti, mutta se kuului ajan henkeen.

Tämän päivän kuuluisin fariseus tulee Kanadasta. Jordan B. Peterson opettaa selkeitä, usein Raamattuun perustuvia elämänohjeita pitkälti samaan tapaan kuin muinaiset edeltäjänsä. Myös Petersonin säännöt tarjoavat ”vastalääkettä” elämän kaaokseen. Uusateisteille hän pistää videolla luun kurkkuun.

Ei ihme, että monet kristityt ovat innoissaan Petersonista. Jeesuskin hyväksyisi monet hänen säännöistään. Sama ei toimi toisinpäin: Peterson ei suosittele lukijalleen Jeesuksen tapaa seurustella huonomaineisten ihmisten kanssa. Tässäkin hän on samalla linjalla alkuperäisten fariseusten kanssa. 

Petersonin sääntö numero 1 kuuluu: ”Seiso suorana olkapäät takana.” Sen paras mannekiini on nimettömäksi jäänyt fariseus Jeesuksen vertauksessa kahdesta miehestä temppelissä (Luuk. 18:11). Mutta miksi ihmeessä Jeesus sanoi, että taustalle kumartunut rötösherra ”meni kotiinsa vanhurskaampana” (jae 14)?

Jeesus ei ollut hyvän moraalin lipunkantaja vaan syntisten ystävä. Hän kutsui seuraajiaan teille ja aitovierille, ruokkimaan nälkäisiä ja kertomaan evankeliumia. Kun Paavali oppi Jeesukselta tätä rakkautta, hän heitti parhaankin farisealaisuuden *skana pois (Fil. 3:8). 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: