Kaikesta voi vitsailla?

 

Mikko Vaismaa on jyväskyläläinen stand up -koomikko. Vaismaa tekee komiikkaa omasta elämästään, ja toivoo, että kristillinen vakaumus näkyy lavalta.  

Mitä huumori merkitsee sinulle?
– Huumori on jokaisen perusedellytys. Jos ihminen ei naura, kysymys on elämään väsymisestä. Huumori mahdollistaa naurun, joka taas antaa voimaa elämään. Huumori voi olla itse tai porukalla tehtyä. Se on myös yhteensitova voima, sillä yhdessä nauraminen vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Keikkailet tavallisten stand up -klubien lisäksi myös kristillisissä tapahtumissa. Miten yleisön vaihtuminen vaikuttaa huumoriin?
– Huumori ei vaihdu, mutta aihepiirit vaihtuvat. Yleisön iällä on suuri merkitys, sillä eri ikäisiä kiinnostavat eri asiat. Toisena huomioin, miksi porukka on koolla. Jos heitä yhdistää esimerkiksi sama työala, voin kehittää juttuja siitä. Huumorissa itsessään ei ole ratkaisevaa eroa. Kaikkialla nauretaan samalla tavalla, kun ihminen tunnistaa huumorista itsensä tai aiheen.   

Mistä kristinuskossa voi mielestäsi vitsailla?
– Sitä on vaikea määritellä. Mielestäni kaikesta voi vitsailla. Vitsini perustuvat johonkin ilmiöön, eikä tarkoitukseni ole loukata ketään. Aina on silti riski, että joku loukkaantuu. Ihminen saattaa esimerkiksi luulla, että nauretaan Pyhän Hengen kustannuksella, vaikka tämä ei ole tarkoitus. Vitsin vastaanottamiseen vaikuttavat kuulijan asenne ja tyyli. Se on kuulijan harkinnassa, mille nauraa.  

Miten käsittelet sitä, jos joku loukkaantuu vitseihisi?
– Eihän se ikinä mukavaa ole. Jos palaute tulee suoraan, pyydän anteeksi ja kerron, ettei vitsin tarkoitus ollut loukata. En välttämättä ala selittelemään tarkemmin, sillä se ei aina auta. Itse kuitenkin tiedän, että tarkoitukseni ei ollut loukata. 

Vaikuttaako oma vakaumuksesi koomikkona toimimiseen?
– Varmasti vaikuttaa ja toivon, että vaikuttaa. Stand up on komiikan laji, jossa ollaan omana itsenään liikenteessä. En ole roolin takana, vaan puhun lavalla totta. Olen, mitä olen. Olisi siis harmi, jos vakaumukseni ei näkyisi. Silloin en olisi onnistunut olemaan oma itseni. ␃

Mikko Vaismaa esiintyy Evankeliumijuhlan perjantaina klo 18.00 alkavassa avajaistilaisuudessa.
Teksti julkaistu Sanansaattajassa 13/19.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: