Krusifiksin juurella – tarina hitin takaa

 

Tarvo Laakson kappale Krusifiksin juurella on todellinen klassikko. Tarvo kertoo brittiläisen hard rock -suuruuden Uriah Heepin biisin Easy Livin’ vaikuttaneen oman kappaleensa sävellystyöhön, mutta millainen tarina kätkeytyy biisin sanoitusten taakse?

Millaista elämää vietit biisin syntyaikoihin?
Biisin syntyvuosi 1981 oli äärimmäisen tiukka keikkavuosi itselleni. Kun vetää 300 konserttia vuodessa, se vetää mehut miehestä. Muutenkin olin henkisesti aivan riekaleina, enkä osannut muuta sanoa Jumalalle kuin ”Jumala, auta! Mä en jaksa!”.

Mistä etsit apua?
Olin paljon mukana hengellisissä tilaisuuksissa ja kuuntelin puheita yrittäen löytää sanomasta jotain itselleni merkityksellistä. Reijo Arkkilan puhe Evankeliumijuhlassa Lohtajalla antoi minulle ymmärryksen Jumalan armosta. Sen myötä ymmärsin, että minä en itsestäni saa puristettua hyvää uskovaista. Kelpaan Jumalalle vain Jeesuksen ristin tähden.

Miksi noihin aikoihin kirjoittamasi Krusifiksin juurella nousi niin tunnetuksi?
Kappale on erittäin henkilökohtainen tilitys – henkilökohtaisimpia mun tuotannossa. Syvästä omakohtaisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, biisi on koskettanut suomalaisia sen ilmestymisen jälkeen sukupolvesta toiseen.
En mä itse siitä hittiä tehnyt. Koen, että kappale on mulle ylhäältä annettu ja sen laulaminen Jumalan mulle uskoma tehtävä.

Biisillä on ymmärtääkseni myös vähemmän tunnettu ”pikkuveli”?
Kyllä! Krusifiksin juurella maalaa kaunistelemattoman kuvan syntisestä ihmisestä pyhän Jumalan edessä. Tekstissä pyrin häpeilemättä julistamaan evankeliumia! Juuri kirkkaan evankeliumin julistamisen hämärtymistä puolestaan kuvaa biisin noin 20 vuotta myöhemmin tehty ”jatko-osa” Krusifiksin juurelle.

Miten konkarina haluaisit evästää tuoreen polven gospelmuusikoita?
Mä kyllä haluan rohkaista nuoria gospelmuusikoita laittamaan biisejä tehdessään parastaan peliin. Maailman tärkeimmällä asialla kun kerran ollaan!

Kuuntele Krusifiksin juurella tästä.
Teksti julkaistu Sanansaattajassa 8/19.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: