Vuosien kova koulu

 

Kun Tanja ja Mikko Nikula avioituivat reilu yhdeksän vuotta sitten, he joutuivat saman tien avioliiton syvään päätyyn. 

– Päätimme ostaa keväällä 2012 talon ennen kuin menimme naimisiin. Häät oli jo sovittu kesäkuun viimeiselle päivällä. Asuin talossa kaksi kuukautta poikamiehenä, ja häiden jälkeen Tanja muutti sinne, Mikko Nikula kertoo. 

Talo vaikutti todelliselta löydöltä. Se oli vasta remontoitu omakotitalo Kirkkonummella. Ostopäätös oli tehty Jumalalta johdatusta ja etenkin hometalolta varjeltumista rukoillen. Samalla kun Nikulat ottivat ensimmäisiä askeleita avioparina ja opettelivat yhteistä elämää, uusi talo herätti huolta. 

– Aika pian heräsi epäilys, ettei kaikki ole kunnossa. Homeen haju tuntui, Mikko Nikula muistelee. 

Homekoira merkkasi lähes kaikki paikat seinää ja kattoa myöten.  

– Sen jälkeen teetimme kuntokartoituksen. Kyllähän se olisi ollut hyvä teettää ennen ostoa, mutta ajattelimme, ettei kannattanut, koska talo oli vasta rempattu, Mikko toteaa jälkiviisaana. 

Talon kunto kartoitettiin perusteellisesti, kosteudet mitattiin ja rakenteista otettiin näytteitä. Kun rakenteita avattiin, seinälevyistä löytyi kosteudesta tummentuneita kohtia. Ilmeni, että seinäeristeet oli laitettu remontissa vanhojen, kosteusvaurioituneiden rakenteiden päälle. 

Oman kodin paljastuminen homepommiksi oli Mikolla ja Tanjalle hirveä järkytys. 

– Kun ostimme talon, rukoilimme, ettemme saisi hometaloa. Ei mennyt ihan niin kuin pyysimme. Oli siinä ihmettelyä yläkertaan. Olimme myös vihaisia myyjälle. Meistä tuntui, että meitä oli huijattu, Tanja kertoo. 

Lue koko juttu Sanansaattajasta 21/2021.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: