Äärioikeisto ratsastaa Lutherilla

 

Lutherin ajatukset Jumalan armosta ja rakkaudesta unohtuvat nopeasti siellä missä kiinnostutaan hänen harharetkistään juutalaisia vastaan. Lutherin juutalaisvastaiset kirjoitukset olivat suosittuja Natsi-Saksassa. Nyt niitä nostetaan jälleen esille.

Martti Lutherin räikeät kirjoitukset juutalaisuutta vastaan ovat saaneet huomiota kautta aikain. Åbo akademin yliopistonopettaja Pekka Lindqvist totesi Suomen teologisen instituutin syyskauden avajaisluennollaan, että Lutherin ajatuksia on kritisoitava, sillä hänen vuonna 1543 julkaisemansa kirja Juutalaisista ja heidän valheistaan on todella hänen juutalaisvihamielisyytensä kruunu.

Luther ei valitettavasti ollut kannanottojensa kanssa yksin. Koko keskiajan käsitys juutalaisista oli karu. Esimerkiksi rutto laitettiin kansan puheissa juutalaisten syyksi. 1500-luvulla Kölnin teologisen tiedekunnan dominikaaniveljet vaativat maan kaikkien Talmud-kirjojen hävittämistä.

Dominikaaneja ei tänään muisteta antisemiitteinä, mutta Lutherin ohessa alati mainitaan hänen kirjoituksensa Juutalaisista ja heidän valheistaan. Lutherin kirjassaan esittämät toiveet synagogien tuhoamisesta kaikuvat tummina ääninä vain neljä sataa vuotta myöhemmin Kristalliyön tapahtumissa. Johtavatko jäljet sylttytehtaalle?

Potentiaali pahuuteen

Onko Lutherin kirjoituksilla sitten suora yhteys Natsi-Saksan juutalaisvainoihin? Professori Cristopher J. Probstin mukaan Lutherista on turha yrittää tehdä holokaustin pääsyyllistä. Mikään määrä antijudaistisia teologisia kirjoituksia ei yksinään olisi voinut johtaa 1900-luvun juutalaisten massamurhaan. Kiihkeä nationalismi, anti-bolševismi ja Hitlerin ajattelu kiehuvat sopan ytimessä.

Silti Hitlerin Saksassa protestantit kristityt tunsivat Lutherin juutalaisvastaiset kirjoitukset. Se helpotti mukautumista ajan juutalaisvastaiseen ilmapiiriin. Probst toteaa Saksan tunnustuskirkon kirkkotaistelunkin suurimpien kysymyksien liittyneen lähinnä natsipuolueen kontrolliin kirkkoa kohtaan – ei sen suhtautumiseen juutalaisiin. Lutherin kirjoitukset kääntyivät voimakkaiksi aseiksi Natsien juutalaisvastaisten asenteiden paineessa.

1933 Itä-Preussin kansallissosialistisen puolueen aluejohtaja Erich Koch kutsui Hitleriä todelliseksi uskonpuhdistajaksi ja Julius Streicher kutsui Lutheria Nürnbergiin tuomittavaksi kanssaan. ”En ole tehnyt mitään muuta kuin seurannut häntä”, Strecherin kerrotaan sanoneen.

Lutherin perintöä jakamassa

Reformaation juhlavuonna luterilaisia on muistutettu uskonpuhdistajan synkästä historiasta. Hälyttävää on, että vähemmälle huomiolle ovat jääneet ryhmittymät, jotka pyrkivät levittämään Lutherin kirjoituksia nimenomaan juutalaisvastaiseen vihaan kiihottamisen tarkoituksessa.

Suomen vastarintaliike on kansallissosialistinen järjestö, joka on perustettu vuonna 2008. Vastarintaliike nousi otsikoihin vuosi sitten Helsingin Rautatientorilla tapahtuneen kuolemaan johtaneen väkivallanteon myötä.

Järjestön verkkosivuilta löytyy useita kymmeniä juutalaisvastaisia artikkeleita. Artikkeleista kahdessatoista Martti Luther mainitaan nimeltä. Lutherin Juutalaisista ja heidän valheistaan -kirjaa kutsutaan sivuston artikkeleissa ansiokkaaksi teokseksi ja sitä siteerataan innolla. Teoksesta nostetaan esille ainoastaan Lutherin äärimmäisen kriittinen suhtautuminen juutalaisiin. Äärioikeistolaisesta ajattelusta kiinnostunutta lukijaa kehotetaan lukemaan Lutherin ohella uun muassa Voltairea ja Henry Fordia.

Ei liene yllätys, että järjestö on kustantanut Lutherin Juutalaisista ja heidän valheistaan -kirjan ja ilmoittaa myyneensä jo yhden painoksen loppuun. Tälläkin hetkellä järjestön verkkokaupassa kirjaa myydään saatesanoilla: ”klassinen teos”.

Tämän päivän luterilaiset kirkot eivät ole vastuussa Lutherin kirjoituksista. Kaikkien luterilaisten globaali tehtävä on kuitenkin pitää huolta siitä, etteivät Lutherin vihamieliset ajatukset anna tilaa juutalaisvastaisten asenteiden nousulle.

Lue lisää Sanansaattajasta 42/17.

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: