Pelastava
nuttu

 

”Jos joku olisi pyytänyt kymmenen vuotta sitten, että tee projekti, johon lähtee mukaan yli 900 eri yhdistystä ja tahoa, olisin sanonut: ’Ei kiitos, tehkää itse’”, naurahtaa Pirkko Tuppurainen. Ajatus olisi kuulostanut mahdottomalta, mutta siitä on tullut totta Nuttu-työn kymmenvuotisella taipaleella.

Pirkko Tuppurainen on nostanut olohuoneeseen Kouvolasta saapuneen säkin neulottuja vauvannuttuja, jotka on tarkoitus toimittaa eteenpäin joko Etiopiaan tai Afganistaniin.

– Olen jälkikäteen miettinyt, että mitä työn alussa toivottiin: Jospa viisikymmentä nuttua saataisiin Etiopian Airan sairaalaan keskosille. Saataisiin kaikkein pienimmät pysymään hengissä, Kansanlähetyksen lähettinä vuosina 1981–2017 yhteensä noin 22 vuotta toiminut Tuppurainen muistelee.

Hän on kirjannut joka nutun ylös: tällä hetkellä niitä on tehty 157 000. Lisäksi Sveitsissä alkoi vuonna 2011 sisarprojekti, jonka neuleita ei lukuun ole laskettu. Yhteen nuttuun kuluu lankaa noin sata grammaa. Maailmalle on siis lähtenyt 15 700 kiloa nutun muodon saanutta lankaa.

Kaikki alkoi vuonna 2008, kun Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta kysyi lähetiltä, voisivatko suomalaiset keksiä keskosille lämmintä vaatetta, joka auttaisi selviämään kylmästä sadekaudesta. Tuppurainen löysi Airan sairaalassa otetun kuvan vauvasta nuttu päällään. Yrityksistä huolimatta ei selvinnyt, mistä ensimmäinen nuttu on peräisin, epäilys on, että Norjasta tai Ruotsista. Joka tapauksessa sen perusteella syntyi neuleohje.

– Mietin, että kuka ihme näitä ehtisi kutoa. Minulla oli muutama ystävä, joista tiesin, että he neulovat. He lupasivat, että voivat ainakin muutaman neuloa.

Ensimmäiset nutut tehtiin kesällä 2008 ja marraskuussa projekti alkoi levitä, kun ohje julkaistiin lehdessä.

Pienimmät tarvitsevat apua

Nuttu-työ syntyi maassa, jossa maaseudun köyhät ja kaupunkien rikkaat äidit ovat hyvin eriarvoisessa asemassa. Köyhillä ei juuri ole varaa vauvanvaatteisiin, joita kyllä myydään kaupungeissa. Toisaalta syntymään ei muutenkaan juuri valmistauduta: uskotaan, että pahan silmä näkee, jos odottava äiti valmistautuu. Nuttu-työn laajuus on mahdollistanut sen, että vaate on voitu antaa omaksi vastasyntyneelle.

– Köyhille äideille on kiva, että vauvalle on jotain kaunista.

Nuttu palvelee pitkään. Se, kuinka tiukka neulomiskäsiala tekijällä on, vaikuttaa nutun joustavuuteen, mutta vaate voi mahtua päälle kolmivuotiaaksikin asti, ja nutulle kuin nutulle on tarvetta.

Lue koko laaja Pirkko Tuppuraisen päähaastattelu Sanansaattajan numerosta 18/18.

Tilaa lehti helposti klikkaamalla tästä!

 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: